Wie toevallig vanaf het Centraal Station van Rotterdam richting het grafich Lyceum loopt zou eens een kijkje moeten nemen in het ZoHo kwartier. Een mooi in blauwtinten geschilderd vrijstaand gebouw gluurt daar de Zomerhofstraat in. Hier bevindt zich de meest populaire Argentijnse tangoschool van Rotterdam: Cuartito Azul.
Oorspronkelijk was de school gesitueerd om de hoek van het Centraal Station. Echter na 14 jaar florerend verblijf maar met verbouwingsplannen van de gemeente in het verschiet, besloten de eigenaren van de school tot de overstap naar een ander gebied. Met behoud van inboedel en sfeer is de tangoclub neergestreken op een perfecte plek om met nog meer professionaliteit danslessen en live muziek tot hun recht te laten komen.
Nederland is een land met veel ruimte voor professionals darns, en een land met eengeschiedenis aangaande tango. Malando en tegenwoordig zijn zoon Danny vertolken deze Latijns Amerikaanse muziek al decennia lang.
We bezochten Tangoschool Cuartito Azul en spraken de eigenaren, tevens docenten van de school,
Hugo Buiten en Marieke Timmer. Het docententeam wordt versterkt door Hendrik Jan van Rijswijk met zijn vrouw Ester Huijnen, Regina Lerma Martinez, Stijn Rademakers en Debora Soto. Tezamen werken ze aan het verspreiden van de dans die inmiddels op de Werelderfgoedlijst staat.
We komen binnen in een elegante lobby en wanen ons meteen in Argentijse sfeer, ook al zijn de nationaliteiten van de dansers zeer divers. Een ruime garderobe, receptie en bar brengen ons naar de patio met overvloedige druiven in de zomer. Er zijn drie zalen, twee voor de lessen en een grote voor lessen en alle andere evenementen die in de school plaats vinden. Er is een fraaie huiskamer waar de cabaceo uit de oude stijl tango beoefend kan worden, en naast de decoratieve piano in de grote zaal vind je een podium waar met regelmaat oorstrelende muziek wordt vertolkt.
Al pratend horen we dat Cuartito Azul vroeger een plek was waar al het nieuwe uit Buenos Aires werd uitgeprobeerd en onderzocht. Er werd veel geimproviseerd en in 'open stijl' gedanst, met veel grote bewegingen en af en toe een beetje wild. In het 'Cuartito Nuevo' zijn de lessen meer gericht op techniek, subtiliteit en salondansen, en is er veel ruimte voor sociale ontmoetingen.
Hugo en Marieke kwamen elkaar zo'n twintig jaar geleden tegen in de Nederlands tangoscene en zijn sindsdien ook naast de dans een stel dat zich dagelijks inzet voor de tango en elkaar aanvult voor de beste resultaten.
Mensen komen naar de school om te dansen, met vrienden te zijn. Er zijn door de jaren heen veel
culturele evenementen geweest en er zullen er nog veel volgen. De leeftijd van de dansers loopt erg uiteen, van 25 tot 70 jaar, en ook het aantal nationaliteiten is divers.
Tango wedstrijden vinden ze niet zo passen bij de tango. Ze geven de voorkeur aan inspiratie die naar een hoog niveau leidt, samen werken, samen delen om tot het beste te komen.
In september heeft het Cuarteto Fabian Carbone de muziek verzorgd, in oktober was het grote orkest Mala Pinta te gast, en in december heeft het tango orkest van het Rotterdams Conservatorium/Codarts gespeeld op een sprankelende dansavond.
Hoe meer we met ze praten en kijken naar de dansende paren, hoe meer we ons kunnen indenken dat de wereld deze dans nodig heeft. Ook vanwege het feit dat de geneeskunde en psychiatrie in staat was te onderstrepen dat muziek en tango-bewegingen de meest ernstige problemen van de vermaatschappelijking van mensen met Parkinson, autisme en depressie kan corrigeren.
Marieke en Hugo zijn hiervan ook op de hoogte, maar hebben nog geen ingang gemaakt naar de specifiek therapeutische kant van tango. Wieweet dat ze zich daar in de toekomst nog in gaan verdiepen, de interesse is er in ieder geval wel. Maar vooralsnog zijn de dagen en avonden al gevuld met reguliere tangolessen en organisatorische werkzaamheden.
In de loop van de jaren zijn we veranderd door in deze school les te geven , vertelt Hendrik Jan. Onze
verstandhouding als koppel is verbeterd en geintensiveerd, en door in contact te zijn met zoveel mensen voelen we ons vervuld en nuttig.
Regina vertelt: Ik ben heel tevreden door te zijn gestopt met mijn baan en hier s'avonds les te gaan geven. Tango betekent voor mij optimaal vrouw zijn in het leven, ik leef in een symbiose met de dans en ervaar problemen in het leven nu anders, lichter en met meer sereniteit.
We blijven nog een tijd om naar de foto's aan de muren te kijken en naar de dansers in de lessen.a een glas fijne Merlot nemen we afscheid met de belofte om niet meer terug te keren als journalist, maar als een van de meest enthousiaste dansstudenten van de wereld.
Mikhail Lermontov and Mira Kartbayeva for INC News - 23/03/2016 - © INCnews2016